Składniki na farsz:
Najpierw gotujemy rosół. Nie będę podawać przepisu na rosół, bo ile jest domów, ile kucharek, tyle sposobów na rosół. Głównym składnikiem jest wołowina, a co do tego dorzucimy, to już indywidualna sprawa każdego z nas.
W tym farszu znajduje się:
W tym farszu znajduje się:
60 dkg wołowiny
pół główki włoskiej kapusty
pół główki włoskiej kapusty
średnia cebula, posiekana i zrumieniona wcześniej na patelni
sól, pieprz, maggi
(w zależności od upodobań, można dodać włoszczyznę z rosołu - marchewkę, seler, pietruszkę)
Wołowinę i kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy cebulę i doprawiamy. Całość mieszamy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki poznańskiej (ja użyłam zwykłej, tortowej)
1 margaryna do pieczenia
1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
sól do smaku (oj ja dałam 2 łyżeczki)
Składniki przełożyć do miski, ugnieść i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka jak do pierogów. Farsz nakładamy do kółek i sklejamy. Kładziemy na blaszce, smarujemy białkiem, które zostanie nam po zrobieniu ciasta i sypiemy startym serem, kminkiem lub czarnuszką.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.
Bardzo smacznie wyglądają a jak z barszczykiem, to już w ogóle musi być niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńAle bym takie teraz zjadła!
OdpowiedzUsuń